Typemachine FAQ

Hieronder vind je veelgestelde vragen over typemachines. Staat je vraag of antwoord er niet tussen, neem dan even contact met ons op! dat kan via info@wievanzoethout.n

Typen er nog mensen op typemachines? Jazeker, steeds meer mensen gaan terug naar het non digitale. Geen afleiding van sociale media, geen mogelijkheid om je tekst in een keer te wissen. Je gaat geconcentreerd aan de slag en je ziet direct het resultaat. Voor kinderen is het ontzettend goed voor de taalontwikkeling om te experimenteren met letters die direct op papier komen. John Mayer en Lady Gaga typen graag hun songteksten.

Is er nog lint verkrijgbaar? Jazeker, we helpen je graag met de juiste keuze voor het lint van jouw merk typemachine. Bij de betere kantoorvakhandel is typelint verkrijgbaar of online. Wij verkopen zelf geen typelinten, maar helpen je graag verder.

Is er een gebruiksaanwijzing? Voor veel machines is inderdaad een gebruiksaanwijzing te vinden, hier vind je onze Nederlandse gebruiksaanwijzingen.

Er blijft een toets steken Als het om een machine gaat die lang heeft stilgestaan en het probleem is bij meerdere toetsen merkbaar dan raden we je aan de typemachine eens langs te brengen voor een servicebeurt. Gaat het om een typemachine die het verder goed doet? Het blijven vintage apparaten, dus er kan wel eens iets niet helemaal soepel lopen. Je kan de typearm voorzichtig heen en weer buigen om te kijken of de toets beter aanslaat. Ook heen en weer bewegen kan helpen. Als een typemachine langere tijd stilstaat is er weer meer kans dat er een toets in het begin niet helemaal soepel loopt. Meestal kan je dit zelf dus makkelijk verhelpen.

Help, de wagen loopt vast of doet het in zijn geheel niet Check 1: zit de wagen op slot? Zo nee, dan ai, dat is meestal geen goed teken. Ofwel de draad die de wagen via het mechanisme van links naar rechts beweegt is kapot of er is iets mis met het mechanisme van de wagen. We kunnen dit alleen goed beoordelen als we de typemachine zelf zien.

Waarom is mijn typemachine zo lang weg? We doen de reparaties en servicebeurten van typemachines naast onze gebruikelijke werkzaamheden. We proberen je zoveel mogelijk op de hoogte te houden en als je ons volgt op Instagram, zie je regelmatig machines voorbijkomen die we op dat moment repareren of een servicebeurt geven.

Waarom zijn jullie alleen in het weekend op zondag open? Naast de Typemachinefabriek en wievanZoetHout hebben we andere werkzaamheden, vandaar!

Hoe vervang ik een lint? Gelukkig kan je dit in de meeste gevallen zelf, je hebt ook veel filmpjes op YouTube die het laten zien. Je kunt vaak zelfs op merk zoeken. Soms staat er ook een instructie in de gebruiksaanwijzing, hier vind je onze Nederlandse gebruiksaanwijzingen.

Hoe lang gaat een lint van een typemachine mee? Je kunt over het algemeen een goede 400 volle pagina’s typen voordat je lint minder presteert. Sowieso is het lint meerdere keren te gebruiken; je kunt het lint aan het eind omzetten naar de andere kant zodat je nogmaals het lint kan gebruiken om te typen. Het omzetmechanisme vind je vaak in de gebruiksaanwijzing. Als je je typemachine niet gebruikt, is het raadzaam deze af te dekken. Mocht het lint aan de lucht zijn gedroogd dan kan je dit makkelijk even doordraaien (net als een cassettebandje voor de vintage personen onder ons).

Verkopen en servicen jullie ook elektrische typemachines? Nee, helaas, dat is echt een andere tak van sport. Wij beperken ons tot manuele typemachines.

Kopen jullie ook typemachines is? Dat hangt nogal af van de typemachine. Aangezien we zelf veel typemachines op voorraad hebben, zijn we vrij specifiek hierin. Daarnaast is onze inkoopprijs vaak lager dan wat jij als koper in gedachten hebt. Hoe komt dat dan? Je moet er rekening mee houden dat wij een typemachine volledig strippen en weer helemaal tiptop in orde maken voor de verkoop en steken daar veel tijd, moeite en onderdelen in (zoals bijvoorbeeld het opnieuw laten bekleden van een rol door een extern bedrijf). Heb je zelf al een bedrag in je hoofd? Stuur dan een foto en voorstel per mail, dan kunnen we kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Ik weet niet welke machine bij mij past, kunnen jullie helpen? Ja hoor! Check deze pagina.

Er is iets mis met mijn typemachine, kunnen jullie dat repareren? Dat hangt af van de reparatie, meer info vind je hier.

Waarom zijn er verschillende prijzen in de webshop? Sommige machines zijn zeldzamer dan andere, sommige machines zijn populair vanwege hun kleur of lettertype. We geven alle machines een uitgebreide servicebeurt en repareren wat niet goed werkt. Aan sommige machines zijn we meer tijd en materiaal kwijt, wat zich vertaalt in de prijs.

Hoe snel kunnen jullie verzenden? We doen ons best om binnen drie werkdagen een typemachine te versturen. Voordat we verzenden, controleren we de typemachine nog een keer uitgebreid, vandaar dat het wat langer duurt dan bij een nieuw gekocht apparaat.

Ik heb een typemachine bij jullie gekocht, maar er is iets mis. Neem dan even contact met ons op, van afstand kunnen we meestal helpen, soms met een skype/facetime gesprek. Tijdens het transport kan er iets mis zijn gegaan, we verpakken onze typemachines uiteraard zeer zorgvuldig, maar het kan weleens zijn dat er iets beschadigd is.

Kan ik mijn typemachine op mijn tafel/bureau/plank laten staan? Jazeker, maar typemachines worden snel stoffig en daar houden ze niet zo van. Een cover of je deksel/kap op de machine doen als je hem niet gebruikt is wel aan te raden. Het lint kan een beetje uitdrogen op de plek die het langst aan de lucht is blootgesteld. Je kan je lint dan gewoon een beetje doordraaien tot de letters weer goed inkten op het papier.