Lint voor je typemachine

Tja, dan koop je een typemachine en is het lint droog. Of je hebt je lint al helemaal opgetypt omdat je je zieleroerselen al aan het papier hebt toevertrouwd. In dit artikel geven we je wat pointers om zelf het lint te vervangen. Het lint wat zichtbaar is voor het oog, komt in aanraking met de lucht en verdroogt. Dus om er zeker van te zijn of een lint al vervangen moet worden, spoel je het lint eerst even door. Nog steeds een te lichte afdruk? Dan is het tijd voor een nieuw typelint.

Verschillende soorten

Allereerst: de keuze tussen de verschillende soorten beschikbare typelinten. Je hebt tegenwoordig keuze uit nylon en zijde lint. Online verschillende meningen nogal en wij raden, tenzij je zelf een sterke voorkeur hebt natuurlijk, nylon lint aan. Nylon vlekt minder en geeft een heldere afdruk. Bij een oudere schrijfmachine (denk voor 1950) is het soms juist aan te raden om te gaan voor een zijde lint omdat de afdruk iets ‘vetter’ is, en soms heeft een oude typemachine dat nodig om een goede afdruk te krijgen.

Kleur

Linten komen standaard in twee variaties: zwart of zwart/rood. Je kunt ook kekke kleurtjes kopen, maar dan is je lint wel wat duurder. Rood werd gebruikt in machines die ook voor boekhouden werden gebruikt om letterlijk de rode cijfers mee te typen. Nu is het vooral leuk als je een keer je liefde wilt verklaren. Om zwart/rood te kunnen typen heb je natuurlijk wel een typemachine nodig met een kleurselector. Maar mijn typemachine heeft ook nog een wit stand hoor ik je denken. Klopt! Als je een kleurselector hebt, is er in ieder geval de keuze uit zwart (wat vaak als blauw wordt aangegeven op de machine) rood en wit. Wit is de stencilstand. Je lintgeleider komt dan niet omhoog omdat je alleen typt om een doordruk oftewel stencil a.k.a. kopie te maken.

Welk lint heb ik nodig?

Groep 1 lint
Veel typemachines hebben een DIN (Deutsche Industrie Norm) lint van groep 1. Dit is een standaard lint. De volgende merken hebben meestal een groep 1 lint: ABC, Adler, Alpina, Contessa, Continental, Elite, Erika, Everest, Facit, Ideal, Imperial, Mercedes, Olympia, Optima, Princess, Remington, Royal, Sigma, Tippa (Adler en Triumph), Torpedo. Soms hebben oudere machines van bijvoorbeeld Remington een ander lintopspoelsysteem. Meestal kan je het lint hier zo op opspoelen door een nieuw lint los te knippen van de plastic spoelen. En mocht je het geluk hebben om originele metalen spoelen te hebben op jouw typemachine dan raden we aan deze opnieuw op te spoelen. Let er bij machines van voor 1950 op hoe het lint opspoelt, dat is vaak tegengesteld namelijk.

Groep 5 lint
Er is een groep typemachines die een net iets kleinere spoel gebruiken, uit groep 5. De volgende merken hebben meestal een groep 5 lint: Brother, Hermes, Royal Imperal, Underwood en Vendex machines. Ook hier geldt weer het woordje meestal: zo is er een laat model Hermes wat eigenlijk een Olivetti typemachine is qua model en waar de groep 5 spoelen niet op passen. En de Underwood 310 is ook een Olivetti rebrand.

Olivetti
Olivetti typemachines hebben een specifiek systeem waardoor je altijd de Olivetti spoelen nodig hebt. Er zit in veel gevallen een schroefdop op die de spoel vasthoudt. Als je daar de verkeerde spoel op hebt, werkt het mechanisme niet. Er zijn wel Olivetti spoelen nieuw te koop, maar ons bent zuunig, dus wij raden altijd aan om een standaard lint op de originele Olivetti spoelen over te zetten.

Wil je advies over welk lint geschikt is voor jouw typemachine? Je kunt ons altijd even mailen. Stuur dan even een foto mee van ‘onder de kap’ zodat we snel iets kunnen zeggen over het typelint.

Typelint is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij de betere kantoorvakhandel of online te vinden.