Typemachine service & reparatie

Typemachine service, onderhoud & reparatie

Heb je zelf een typemachine, maar heeft deze een servicebeurt nodig? We onderhouden en repareren manuele typemachines! Je kunt je typemachine inleveren in Gouda of Amsterdam. We nemen je typemachine vrijblijvend in om een inschatting te maken van het werk. Reparaties worden in overleg uitgevoerd. Omdat we vrijwel de enige zijn die deze service aanbieden hebben we wel te maken met een doorlooptijd van minimaal 6 weken, hou daar alvast rekening mee.

Stuur een foto met je vraag en een korte omschrijving van je machine, waar je de typemachine wil inleveren (Gouda of Amsterdam) en de mankementen voor zover je dat weet naar ons mailadres info@typemachinefabriek.nl

We kunnen op deze manier het snelst een inschatting maken van de staat van de typemachine. De meeste typemachines staan al een poosje stil, dus een goede schoonmaakbeurt is vaak geen overbodige luxe. Wist je dat dit normaal gesproken één keer jaar werd gedaan? We verzorgen helaas géén servicebeurten en reparaties voor elektrische typemachines. Graag geven we je een realistisch beeld van wat er mogelijk is met jouw typemachine. Soms heeft een machine teveel mankementen, roest of zijn er geen inktlinten meer te krijgen. Dan is een reparatie niet mogelijk of te duur om uit te voeren. Het doel van de servicebeurt is jou weer een goed werkende typemachine mee te geven. Het blijven oude machines dus in sommige gevallen kunnen we je machine niet meer 100% in originele staat terug toveren. Ook kan het zijn dat je wel weer kunt typen, maar met een ‘gebruiksaanwijzing’ vanwege de leeftijd van de typemachine of een mankement.

Wat zit er standaard inbegrepen bij een servicebeurt?

* buitenkant typemachine verwijderen
* schoonmaken van binnenwerk en typearmen 
* schoonmaken buitenkant en toetsen
* schoonmaken rol
* controleren van alle belangrijke onderdelen en vervolgens afstellen en testen
* onderhoudsmiddel voor buitenkant en toetsen
* bij ophalen een uitleg over je machine en wat we zijn tegengekomen
* nieuw typelint opgespoeld

Wat zit er bij een oudere (voor 1960) typemachine inbegrepen bij een servicebeurt?

* verwijderen van roest en de machine behandelen om verdere roestvorming te voorkomen
* in overleg de machine weer zoveel mogelijk naar origineel te krijgen d.m.v. vervangende onderdelen

We hebben 4 categorieën typemachines en de duur en kosten van de servicebeurt zijn hiervan afhankelijk:

Categorie 1
Portable typemachine na 1960: standaard servicebeurt, kosten vanaf €75,- inclusief btw, duur ca. 4 weken
(voorbeelden model o.a. : Brother portable, Sperry Remington, Adler/Triumph Tippa, Olivetti Lettera)

Categorie 2
Portable typemachine voor 1960: standaard servicebeurt + oudere machine, kosten vanaf €90,- inclusief btw, duur ca. 4 weken
(voorbeelden model o.a. : Groma Kolibri, Underwood, Erika, Olympia Progress, Hermes baby)

Categorie 3 LET OP: innamestop vanaf 1-1-2024 i.v.m. te lange wachttijden
Desktop model typemachine: standaard servicebeurt + oudere machine + langere duur*, kosten vanaf €115,- inclusief btw, duur ca. 8-12 weken
(voorbeelden model o.a. : Remington 10/12, Underwood standard, Olivetti M40, Hermes Ambassador)

Categorie 4
Midsize en bijzondere modellen zoals o.a. Olivetti Valentine **: standaard servicebeurt + langere duur, kosten vanaf €95,- inclusief btw, duur ca. 4 weken
(voorbeelden model o.a. : Olivetti studio 44, Olivetti Valentine, Adler Junior)

* De langere duur heeft te maken met de grootte van de machine, we zijn dan relatief meer tijd kwijt met het ontmantelen van de machine en alle onderdelen.
** De Olivetti Valentine heeft een uniek ontwerp waardoor we meer tijd kwijt zijn bij het verwijderen van het frame voor de servicebeurt, vandaar dat deze portable typemachine in deze prijscategorie valt.

Reparatie

Reparaties zullen in overleg worden uitgevoerd. Ons uurtarief voor reparaties is €55,00 inclusief btw. De meest gebruikelijke reparaties zoals het vervangen van een trekband kunnen worden uitgevoerd voor het uurtarief. We voeren de reparatie uit zonder servicebeurt.

Heeft je machine reparatie nodig én een servicebeurt? Dan kunnen we beide combineren uiteraard.

Een simpele reparatie gecombineerd met een servicebeurt met nieuw lint kost vanaf €85,00 inclusief btw.
Een uitgebreide reparatie met een standaard servicebeurt met nieuw lint kost vanaf €105,00 inclusief btw.

 

Onderzoekskosten

Als na het eerste onderzoek blijkt dat we jouw typemachine niet meer kunnen repareren of maken, nemen we contact met je op. We kunnen ofwel tegen een gereduceerd tarief de machine alsnog schoonmaken en opknappen zonder deze werkend te krijgen ofwel je betaalt de onderzoekskosten van €20,-. Waarom betaal je deze kosten? We hebben je typemachine al gedeeltelijk of helemaal ontmanteld om deze te onderzoeken, en stoppen daar tijd en moeite in.

Vind je het leuk om te zien hoe we jouw machine repareren of een servicebeurt geven? Volg dan onze Instagram stories!