Typemachine kopen

 

Hoe weet je welke typemachine bij je past? Welke typemachine moet je kopen? 

Goed; je bent er uit, je gaat een typemachine kopen! Voor je met veel enthousiasme online begint met shoppen naar de perfecte typemachine, geven we je graag wat tips en tricks mee waar je rekening mee kunt houden om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Je wil natuurlijk geen miskoop doen en wel direct de gebruik maken van een goed werkende typemachine. Ontdek onze uitgebreide collectie hoogwaardige, vintage typemachines. Of je nu op zoek bent naar een klassiek model of een heerlijke retro knaller, wij hebben het perfecte exemplaar voor jou. Bekijk onze selectie in de webshop. Bestel vandaag nog en laat je creativiteit stromen met een typemachine die geschiedenis ademt!

Eigenlijk is het beste om een aantal machines uit te proberen. Zo weet je hoe ze typen en wat je zelf fijn vindt qua aanslagsterkte en toetsafstand- en hoogte. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om langs te komen in Gouda dan hebben we hieronder een aantal handige criteria gezet waardoor je wellicht bij een goede match komt! En natuurlijk helpen we je graag bij het maken van een keuze op basis van je wensen, stuur ons een mailtje naar info@typemachinefabriek.nl en we helpen je graag.

Portable of desktop?

We hebben een groot assortiment typemachines, een deel is portable en een deel echt bedoeld voor op je bureau. Het voordeel van een portable is dat ze vrij licht zijn en je ze daardoor makkelijker mee kunt nemen. Het voordeel van een desktop is dat er over het algemeen meer functies op zitten en ze zeker bedoeld zijn om langere periodes intensief op te typen.

Welk merk en model?

Ieder land heeft zo’n beetje zijn eigen merk typemachine, net als auto’s. In Nederland hebben zowel V&D als Hema typemachines verkocht onder hun eigen naam, ook al waren dat modellen van Brother en Olivetti. Eigenlijk zijn alle merken goed, ze verschillen voornamelijk in uiterlijk en op kleine onderdelen in functie. De ene machine heeft een regelafstand met 3 standen en de ander met 2, de ene machine heeft een touch control, de andere niet. Zo zijn de wagens (de rol waar je het papier indraait) van de meeste machines op slot te zetten via een palletje aan de rechterkant, behalve dan bij de Tippa, die heeft het palletje links bij de toetsen zitten. Kortom, kleine verschillen qua functie.

Oud of nieuw?

Tja, ook hier is het een kwestie van smaak. Wel is het zo dat oudere machines (vooroorlogs) eerder met een gebruiksaanwijzing komen omdat we sommige mankementen niet helemaal kunnen verhelpen bijvoorbeeld omdat er geen onderdelen meer te vinden zijn. Natuurlijk vermelden we dat in de omschrijving. En nieuw betekent in het beste geval dat je typemachine rond de 40 jaar oud is. Voor alle typemachines geldt dus dat je een gebruikt apparaat aanschaft.

Plastic of metaal?

Ergens in de jaren ’70 is op grote schaal overgegaan op hard plastic bodies van typemachines in plaats van metaal. Het is echt afhankelijk van het gebruikte materiaal binnenin de machine die de kwaliteit bepaald. Wel is het zo dat het harde plastic eerder breekt en er scheuren kunnen ontstaan of er zijn stukjes afgebroken. Het nadeel van metaal is dat er krassen of kale plekken op sommige plekken ontstaan bijvoorbeeld doordat de kap ergens langs schuurt. Ook bij deze typemachines geldt dat we dit in de beschrijving en de foto’s duidelijk laten zien. Ook echt iets wat jouw typemachine een uniek karakter geeft natuurlijk!

Ik twijfel tussen twee machines…toetsen en tekens

Bijna je keuze kunnen maken, maar je twijfelt tussen een aantal machines? Dan moet je gaan letten op de toetsen en tekens die daar op staan. Op veel portables zit geen nummer 1 toets, dat is de kleine letter L die dubbel dienst doet. Maar op sommige machines zit deze er wel op. Veel machines die voor de Nederlandse markt zijn gemaakt hebben een ‘ij’ toets en een ‘‎ƒ‎’ florijn toets. Je typt dan niet de i en j achter elkaar, maar gebruikt de ‘ij’ toets die dichter bij elkaar staan. Ook zijn er niet veel machines waar een ‘!’ standaard is. Je kunt deze op iedere machine typen door een ‘.’ te maken, dan de terugtoets te gebruiken en dan een rechte apostrof gebruiken (‘) en dan heb je een uitroepteken. Je kunt dus toetsenborden vergelijken en kijken wat je daarin belangrijk vindt.

Lettertype

Iedere machine heeft een eigen lettertype. De meeste machines hebben een 10 punt font, meestal PICA. Maar soms is het de kleine 12 punt font. En het lettertype kan ook Elite zijn. Speciale fonts op typemachines hebben we soms ook op voorraad, zoals bijvoorbeeld het techno/cubic lettertype. Op de foto’s in de webshop kan je zien hoe het lettertype eruit ziet.

Hoe weet ik hoe de typemachine aanvoelt?

Typen op een typemachine is écht anders dan op een toetsenbord of laptop. De aanslag is stukken zwaarder en de toetsenrijen liggen hoger. Je typetechniek moet wel een beetje worden aangepast. Wat betekent dit concreet? Polsen hoger en de toets snel en met voldoende kracht aantikken. Dan krijg je een goede afdruk van de inkt op het papier. Wij zijn inmiddels gewend om te vegen, swipen en vederlichte toetsenborden te gebruiken; dat kan dus in eerste instantie best even aanpassen zijn om op een typemachine te typen. In de omschrijving bij een typemachine zetten we altijd hoe deze aanvoelt. Langskomen in de loods is zeker een aanrader als je meerdere machines wilt testen.

Prijsklasse

Vintage typemachines variëren sterk in prijs, afhankelijk van de staat, zeldzaamheid en merk. We doen ons best om voor iedereen een geschikte typemachine te vinden in onze collectie.

Ik heb mijn keus gemaakt en wil een typemachine kopen! Hoe snel kunnen jullie verzenden?

We doen ons best om binnen drie werkdagen een typemachine te versturen. Voordat we verzenden, controleren we de typemachine nog een keer uitgebreid, vandaar dat het wat langer duurt dan bij een nieuw gekocht apparaat.