Typelint vervangen op een typemachine

Typelint vervangen op een typemachine

3 december 2019 Geen categorie 0

Tja, dan koop je een typemachine en is het lint droog. Of je hebt je lint al helemaal opgetypt omdat je je zieleroerselen al aan het papier hebt toevertrouwd. In dit artikel geven we je wat pointers om zelf het lint te vervangen. Het lint wat zichtbaar is voor het oog, komt in aanraking met de lucht en verdroogt. Dus om er zeker van te zijn of een lint al vervangen moet worden, spoel je het lint eerst even door. Nog steeds een te lichte afdruk? Dan is het tijd voor een nieuw typelint.

Verschillende soorten

Allereerst: de keuze tussen de verschillende soorten beschikbare typelinten. Je hebt tegenwoordig keuze uit nylon en zijde lint. Online verschillende meningen nogal en wij raden, tenzij je zelf een sterke voorkeur hebt natuurlijk, nylon lint aan. Nylon vlekt minder en geeft een heldere afdruk.

Kleur

Linten komen standaard in twee variaties: zwart of zwart/rood. Je kunt ook kekke kleurtjes kopen, maar dan is je lint wel wat duurder. Rood werd gebruikt in machines die ook voor boekhouden werden gebruikt om letterlijk de rode cijfers mee te typen. Nu is het vooral leuk als je een keer je liefde wilt verklaren. Om zwart/rood te kunnen typen heb je natuurlijk wel een typemachine nodig met een kleurselector. Maar mijn typemachine heeft ook nog een wit stand hoor ik je denken. Klopt! Als je een kleurselector hebt, is er in ieder geval de keuze uit zwart (wat vaak als blauw wordt aangegeven op de machine) rood en wit. Wit is de stencilstand. Je lintgeleider komt dan niet omhoog omdat je alleen typt om een doordruk oftewel stencil a.k.a. kopie te maken.

Verschillende merken en soorten typelint

Als je een beetje hebt geGoogled dan ben je er achter dat er verschillende soorten lint zijn voor verschillende merken. Je hebt DIN linten (Deutsche Industrie Norm) en groep 5 en groep 8 linten en speciale linten voor bijvoorbeeld Olivetti. Dat was eigenlijk de Apple onder de typemachinemerken: sucks to be you, je MOET ons lint kopen. Olivetti spoelen hebben namelijk een grotere opening voor hun lintsysteem, dus ‘normale’ linten passen niet…Mail ons gerust voor advies welk lint je nodig hebt, we helpen je graag verder en kunnen de meeste soorten linten naar je opsturen. Voor Olivetti geldt; het goedkoopst is zelf nieuw lint op je originele spoelen op te spoelen. Het is geen ingewikkelde klus, we mailen je graag een instructie hoe dit te doen. Sowieso als je originele metalen spoelen in je typemachine hebt zitten, is dit ook de beste optie.

Bruikbaarheid typelint

Je kunt je typelint minimaal twee keer gebruiken. Als je een kant geheel hebt gebruikt, kan je met een switch het lint de andere kant op laten lopen. Dan gebruik je het lint voor de tweede keer. En als je zwart lint in een typemachine doet met kleurselector kan je dit trucje dus vier keer toepassen en doe je nog langer met een lint.

En dan nu het vervangen…

Bij zwart/rood lint gaat rood altijd onder. Doe vooral handschoenen aan, want this is a messy job…Allereerst kijk je goed naar hoe het lint nu opgespoeld zit, ervan uitgaande dat dit correct is…hieronder staan een aantal foto’s en filmpjes om je verder op weg te helpen.

Een van de drie gaatjes van de spoel past in de lintspoel.
Je kunt je spoel een beetje ronddraaien zodat het goed past.
Je typelint moet echt naar beneden vallen.

Video lint plaatsen in de lintspoel: https://youtu.be/MYQ7aSfmL9g

 

 

 

 

 

 

Zorg ervoor dat je het lint van achter naar voor in de lintgeleider plaatst. General rule of thumb: van achter naar voren werken.